Finalul lunii noiembrie aduce, pentru credincioșii creștin ortodocși, marea sărbătoare a Sf. Andrei, fratele Sf. Petru și primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Înainte de a ajunge primul apostol al lui Iisus, acesta a fost ucenicul Sf. Ioan Botezătorul. Sf. Andrei este considerat ocrotitorul românilor, el fiind cel care a propovăduit cuvântul Domnului pe teritoriul geto-dac.

Peștera în care ar fi locuit (și unde legenda spune că a ajuns călăuzit fiind de lupi) se află la aproximativ 4 km de localitatea Ion Corvin (jud.  Constanța). Locul a fost transformat în biserică în 1944. Data de 30 noiembrie marchează ziua în care apostolul românilor a fost omorât, la Patras (Grecia), iar acolo îi pot fi vizitate și astăzi moaștele.

Tradițiile moștenite de la daci – pentru care lupul era un simbol puternic, iar sărbătorirea Sfântului Andrei s-a suprapus cu cea a Anului Nou dacic – spun că noaptea Sfântului Andrei (29 spre 30 noiembrie) este magică. Conform tradiției populare, acesta coboară și împarte hrană pentru lupi, pregătindu-i astfel pentru iarna ce urmează. Ziua se serbează prin odihnă (nu se muncește că să nu atace lupii). Tot atunci, se deschid cerurile și strigoii umblă pe Pământ şi pe ape (de aceea, sărbătoarea este numită și „Halloween-ul românesc”), iar oamenii trebuie să se protejeze de aceștia cu usturoi.

La mulți ani tuturor sărbătoriților zilei!

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>