Ce sărbătorim în fiecare an de 1 Decembrie? România Mare, proces început în 1859 (prin unirea Moldovei cu Țara Românească), continuat prin unirea Dobrogei (în 1878), a Basarabiei (în martie 1918) și a Bucovinei (în noiembrie 1918). Noul nostru stat național măsura 295.049 km pătrați și avea o populație de 16.500.000 de locuitori.

În 1918, în prima zi din decembrie, la Alba Iulia s-au adunat reprezentanții tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească (în total, 1.228 de delegați aleși), care au decis unirea acestor teritorii cu România. Această Adunare Națională este unul dintre cele mai importante momente din istoria românească.

Anul acesta, se împlinesc 99 de ani de când formăm cu toții aceeași națiune și 27 de ani de când 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională. Până în 1990, țara a mai schimbat 2 zile naționale: 10 mai (data la care, în 1877, Romania devenea stat independent, iar în 1881 era proclamat Regatul Romaniei) și 23 august (data loviturii de stat împotriva guvernului Antonescu, când țara a trecut de partea Aliaților în Al Doilea Război Mondial, pe care comuniștii au folosit-o ca element de propagandă în procesul venirii lor la putere).

Ca în fiecare an, Ziua Națională va fi sărbătorită prin parade militare, evenimente, târguri, concerte și manifestații în întreaga țară.  În orașul nostru au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor.

La mulți ani, români de pretutindeni!

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>