MADR – Autoritatea Națională Fitosanitară, Oficiul Fitosanitar Ilfov, a emis un nou buletin de avertizare .  Conditiile climatice din ultima perioada  au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: BRUCHOPHAGUS  R.;   TYCHUS  F. ; CONTARINIA  M.   (Viespea semintelor de lucernei,;Gargarita lucernei), care poate cauza pierderi importantela cultura:  LUCERNA DE  SAMANTA .

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului:

BRUCHOPHAGUS R. (Viespea semintelor de lucerna),adultii apar la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.Dupa o perioada scurta de hranire incepe ponta. Ouale sunt depuse in semintele de lucerna de abia in formare. Larvele aparute se hranesc cu continutul semintelor distrugand semintele de lucerna incepand cu faza de lapte si terminand cu cea de coacere cand apar adultii.Transformarea in nimfa se face in interiorul semintei. Noii adulti parasesc samanta si dau a doua generatie.

TYCHIUS  F.(Gargarita lucernei) , insecta are o singura generatie pe an. Adultii ataca numai frunzele tinere. Larvele apar esalonat, incepand de la mijlocul lunii iunie si pana in luna august. Larvele produc cele mai mari pagube, rozand un orificiu in peretele pastaii, hranindu-se cu seminte cand acestea sunt inca verzi.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului , numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii:  PRAGUL  ECONOMIC  DE  DAUNARE:  >10 % plante atacate.

 

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.