Orașul meu, Pantelimon

   Pentru noi, cei născuți și crescuți în localitatea Pantelimon, acest oraș are și va avea o însemnătatea aparte. Chiar dacă este în imediata vecinătate a orașului București, când ne gândim la Pantelimon, ne gândim la ”acasă”, la străzile pe care ne-am petrecut copilăria, bătându-le în lung și în lat, la școala care ne-a format sau la comunitatea noastră cu oameni gospodari și primitori.
   Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu cunosc localitatea noastră, aceasta s-a format în secolul al XVII-lea și a fost numită de câțiva localnici, care și-au gășit așezământ raza orașului nostru, ”Fântâna Babei Ana”.
Odată devenit sat, acesta a purtat pe rând numele de: Obilești și Florești. Domnitorul Grigore Ghica al II-lea a construit în aproprierea satului o mânăstire cu spital pentru îngrijirea bolnavilor, această clădire existând și în ziua de astăzi pe insula lacului Pantelimon.
Hrisovul domnitorului Ghica din 12 octombrie 1736 conține următorul text, care face referire la mănăstirea întărită Mărcuța (aflată astăzi în București) și la Fântâna Babei Ana:
”Io Grigore Ghica Voevod din inima domniei mele am socotit să zidesc și să înalț din temelie o sfântă și dumnezeiască casă întru slava lui D-zeu și întru cinstea și lauda marelui mucenic și tămăduitor Pantelimon, din josul M-rei ce se numește a Mărcuței, pe apa Colentinei, la fântâna ce se zice a-Babei.”
În 1750, domnitorul a primit din Grecia brațul drept al Sfântului Pantelimon, pe care l-a adus mânăstirii, denumită Sfântul Pantelimon. De la mânăstire, satul și-a luat noul nume de Pantelimon.
În timpul regimului comunist, biserica din cadrul mânăstirii a fost demolată de Nicolae Ceaușescu, care a ordonat înființarea, pe locul ei, al unui complex turistic de lux, deschis în 1987. După revoluția din 1989, complexul a fost retrocedat în 2001 Bisericii Ortodoxe Române.
Datorită proximității Bucureștiului, comuna s-a extins și ea la rândul ei, către est, și astfel în anul 2005, Pantelimonul a devenit unul dintre cele mai importate orașe din Ilfov.

   Principalele obiective de atracție ale orașului Pantelimon sunt: Mânăstirea Cernica, aflată pe malul lacului cu același nume, unde a trăit în secolul al XIX-lea călugărul Calinic, care a fost venerat ca teolog al Bisericii Ortodoxe Române.
Un alt punct important de atracție al orașului nostru, în special pentru tinerii turiști, este Ferma Animalelor, deschisă din luna iunie 2009. Ferma Animalelor este un loc special amenajat pentru copii, pe o suprafață de peste 40.000 mp, unde cei mici pot face cunoștință cu animalele domestice. Amplasată lângă celebra fermă de lapte din orașul Pantelimon, construită în anul 1973 și considerată a fi una din fermele de elită ale României, recunoscută pentru vacile din rasa Holstein.

   Pădurea Cernica aflată pe raza orașului Pantelimon, la doar 14 km distanță de București, este unul din locurile preferate de bucureșteni pentru oaza de liniște și aer curat. Turiștii pot practica sporturi extreme, precum trasee prin copaci sau circuite cu tiroliană, într-o bază special amenajată în pădure, Extreme Park, pot practica mountain-bike sau pot face drumeții.
Alte puncte de atracție ale orașului nostru sunt Lacul Pantelimon, vestit pentru pescuitul sportiv sau Salina Pantelimon. Formată din 40 tone de sare industrială adusă din salina Slănic Prahova este un loc de tratament pentru cei care suferă de boli respiratorii, adulți sau copii.
Conform ultimului recensământ efectuat pe raza orasului nostru în 2011, populația orașului Pantelimon se ridică la 25.596 de locuitori, o crestere masivă față de  recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 16.019 locuitori, demonstrând că orașul nostru a devenit un loc primitor pentru cei care doresc să lase în urmă agitația unei metropole.