Încă din luna mai Primăria orașului Pantelimon, prin Poliția Locală, a început identificarea și centralizarea tuturor terenurilor pe care crește planta Ambrosia artemisiifolia (ambrozia). Se urmează procedura legală în luna iulie, comisia mixtă,  formată din reprezentanții Prefecturii, Direcției Agricole Judetene Ilfov și Administrației Publice Locale, va face verificările în teren.

Florile acestei plante sunt purtătoare de polen, o singură plantă poate elibera în aer câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august-septembrie și poate fi extinsă până la sfârșitul lunii octombrie.

După cum se cunoaște, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la orice condiții climatice.

În timp, oamenii devin sensibili la polenul produs de planta ambrozie, provocând simptome precum rinita alergică, ce apare la copii cu vârsta între 4-5 ani, cât și la adulți.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul symptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Metode de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozie: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, erbicidare, după caz.

Pentru a folosi metoda potrivită de distrugere a ambroziei, proprietarii terenurilor se pot adresa specialiștilor Direcției pentru Agricultură Județeană Ilfov, Bucuresti, Sector 4, Sos. Oltenitei 35-37 .

Conform Legii nr. 62 / 2018 privind combaterea buruienii ambrozie, constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

 

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.