Autoritatea Naționala Fitosanitară a emis un buletin de avertizare cu privire la conditiile meteorologice din ultima perioada au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului / bolii:
LOBESIA BOTRANA (Molia strugurilor) GEN. a III
ERIOPHYS SP. (Acarieni erofizi)
TETRANYCHUS SP. (Paianjanul rosu comun)

care poate cauza pierderi importantela cultura:  VITA DE VIE
    Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului:
LOBESIA  B. (Molia strugurilor),
molia vitei de vie are 2 – 3 generatii pe an. In lunile iunie – iulie femela generatiei a ll – a isi depun ouale pe suprafata boabelor  verzi sau in parga ale strugurilor. Semnele atacului sunt evidente prin prezenta larvelor pe ciorchine, sub scoarta butucilor, coardelor mai batrane ce se exfoliaza. Atacul generatiilor a ll –a( luna iunie) si a lll – a( luna august).Larvele distrug boabele strugurilor,  gauresc boabele si consuma pulpa dand posibilitatea instalarii cu usurinta a putregaiului (BOTRYTIS CINEREA).In generatia de toamna (gen a III- a)larvele complet dezvoltate se retrag sub scoarta uscata a butucilor de vita unde se transforma in crisalide.

      ERIOPHYES  SP.( ACARIENI  EROFIZI),prezinta 5 -7 generatii pe an. Acarienii se localizeaza pe partea inferioara a limbului,unde se hranesc intepand tesuturile si sugand sucul celular.La locul hranirii apare o pasla de peri epidermici,la adapostul careia acarienii se hranesc si se inmultesc.Cand tesuturile din zonele daunate se necrozeaza, acarienii migreaza pe alte frunze neatacate. In cazul unui atac puternic sunt atacati si ciorchinii, cand acestia se afla in faza de inflorire,producand avortarea florilor.

      TETRANYCHUS  SP.(Paianjanul rosu comun),ataca aparatul  foliar, pe partea inferioara a frunzelor.Pe frunze se recunoaste cu usurinta dupa prezenta unei pasle matasoase maronii, iat pe partea superioara a frunzelor dupa depigmentarea,albirea si uscarea dintre nervuri.Atat adultii cat si larvele se hranesc cu seva plantelor,pe care o absorb din tesuturi prin intepare.

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.