Pesta porcină este o boală virală, de obicei mortală pentru porcii domestici și mistreți. Este o boală pentru care nu exista vaccin, dar oamenii nu sunt afectati. Prepararea sau afumarea carnii de porc, nu distruge virusul.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis prin Dispozitia Secretarului de Stat sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, următoarele măsuri de prevenire a răspândirii acestui virus:

  • nu există vaccin împotriva acestei boli
  • virusul rezista cateva luni in cadavre sau in mediul inconjurator
  • oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virsulului prin hainele sau echipamentele contamiate
  • semnele clinice ale bolii sunt variate și nu sunt ușor de recunoscut
  • animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, dupa cum urmeaza: febra mare, apatie și imposibilitate de a sta in picioare, voma diaree (uneori cu sange), pete rosii-albastrui pe piele, in special in zonele urechilor si gatului, tuse si respiratie ingreunata, avorturi spontane, nasteri de fetusi morti si nesiguranta in mers a purceilor,
  • majoritatea animalelor infectate mor in 10 zile,
  • contaminarea animalelor sanatoase se poate produce in multe feluri: prin contactul direct al porcilor sanatosi cu cei bolnavi, prin hranirea acestora cu resturi alimentare contaminate, prin contactul cu materiale contaminate, prin contactul cu oamenii care poarta haine si incaltaminte contaminata
  • contactati imediat medicul veterinar daca suspectati ca efectivul de animale este contaminat
  • nu deplasati animalele din ferma sau gospodarie
  • intotdeauna schimbati-va imbracamintea si incaltamintea atunci cand parasiti ferma sau gospodaria
  • inainte de a achizitiona furaje, asternut si porci, asigurati-va ca acestea provin din unitati verificate, care au implementate toate masurile de siguranta pentru a evita patrunderea virusului.
  • asigurati-va ca porcii din gospodaria dumneavoastra nu intra in contact cu mistretii sau cu porcii din alte gospodarii
  • niciodata nu hraniti porcii cu resturi alimentare
  • evidati cresterea porcilor in padocurile exterioare, in zonele in care evolueaza pesta porcina africana.
  • achizitia si transportul carnii si ale prepapratelor din carne de porc din zonele infectate, pot raspandi virusul
  • vanatorii si cainii acestora nu trebuie sa vina in contact cu porcii domestici dupa vanatoare
  • fermierii sau vanatorii sa nu arunce pe camp sau in padure resturi rezultate in urma eviscerarii carcaselor de porci domestici sau mistreti
  • nu aruncati resturi alimentare sau gunoi in zonele care pot fi frecventate de mistreti
  • contactati medicul veterinar daca gasiti cadavre de mistreti, chiar daca in zona nu evolueaza pesta porcina africana.

 

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.