Click to listen highlighted text!

Contraventii

La urcarea in mijlocul de transport in comun, calatorul este obligat sa valideze de indata cardul de transport, indiferent de titlul de calatorie detinut.

La solicitarea reprezentanţilor corpului de control, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte la cererea acestora actele de identitate.

Respectarea unei tinute decente, formata din camasa de culoare deschisa si pantalon culoare inchisa, reprezinta o masura impusa de Societatea de Transport Bucuresti STB SA angajatilor ce indeplinesc functia de controlor legitimatii de calatorie. In timpul programului de lucru (in functie de anotimp), controlorii legitimatilor de calatorie poarta: – vestele (culoare albastru) cu sigla STB (față) şi cu inscripţia CONTROL (spate); sau – tricouri tip polo (culoare albastru), inscriptionate cu aceleasi insemne distinctive, care se regasesc si pe veste.

Reglementările referitoare la aplicarea sancțiunilor contravenționale sunt prevăzute în Regulamentul serviciului comunitar de transport public local de călători în regiunea București – Ilfov (Regulamentul_Serviciului_de_Transport.pdf):

Potrivit prevederilor OG 2/2001, pentru contravențiile săvârșite de minorii care au împlinit 14 ani, amenda stabilită pentru fapta săvârșită se reduce la jumătate.

“Plata amenzilor contravenționale se poate efectua la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților autorităţilor administraţiei publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului, ori de locul săvârşirii contravenţiei”.

Pentru călătoria fără titlu de transport valabil și validat, sau fără un alt document care să permită efectuarea călătoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fără a se mai încheia proces-verbal de contravenție.

In situatia in care calatorul achita pe loc titlul de călătorie la tarif special, agentul de control elibereaza cardul de suprataxa completand datele inscriptionate pe verso. Emiterea unui card de suprataxa permite finalizarea calatoriei in mijlocul de transport in care s-a constatat contraventia, insa nu permite efectuarea altor calatorii in alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. In cazul in care se doreste factura fiscala, aceasta se elibereaza la sediul din Calea Serban Voda nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxa si a actului de identitate.

Refuzul achitării pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special va avea drept consecință sancționarea contravențională a persoanei, prin întocmirea procesului verbal de contravenție.

Contravenientul are posibilitatea să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, valoarea menționată în dreptul rubricii “plătibil în 15 zile…….”:

Contravenţiile se sancționează după cum urmează:

  • i. cele de la litera c-q, cu amenda de 500 RON (plătibilă în 15 zile – 250 lei)
  • ii. cele de la litera r, cu amenda de 100 RON (plătibilă în 15 zile – 50 lei)
  • iii. cele de la litera s-v, cu amenda de 500 RON (plătibilă în 15 zile – 250 lei)
  • iv. cele de la litera a, cu amenda de 500 RON (plătibilă în 15 zile – 250 lei)
  • v. cele de la litera b, cu amenda de 150 RON (plătibilă în 15 zile – 75 lei)

ATENTIE! Suprataxa se emite numai pentru contraventiile de la alin.2  litera a.

Conform art. 18 din Ordonanta nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate.. In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.

Conform Regulamentului serviciului comunitar de transport public local de calatori in regiunea Bucuresti-Ilfov, călătorul are obligatia sa valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – lfov.

Bonul fiscal nu reprezinta titlu de calatorie. Verificarea titlului de calatorie de catre agentii constatatori.se face doar prin intermediul cardului de transport.

Pe portiunea de traseu comun a mai multor linii urbane de transport, abonamentul eliberat pentru una dintre ele se poate utiliza si pentru celelalte. Formula “Traseu comun” se refera la liniile urbane ale Societatii de Transport Bucuresti STB-SA care au, pe anumite portiuni, traseu comun.

Abonamentele eliberate pentru liniile preorasenesti, liniile Expres sau linii speciale au tarife diferite fata de liniile urbane, fiind distinct mentionate in oferta tarifara, in consecinta un calator care are abonament valabil pe liniile urbane nu poate justifica plata calatoriei pe portiunea de traseu comun cu liniile preorasenesti, liniile Expres sau linii speciale.

Contravaloarea taxei de călătorie dedusă odată cu validarea Portofelului electronic, dă dreptul la o singură călătorie, pe o semicursă, fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat.

Cardurile de călătorie se vor folosi numai în condiţiile pentru care au fost eliberate.

Cardurile Activ nominale nu pot fi transmise altor persoane.

Prin Decizia nr.953 din 19.12.2006, publicată în Monitorul Oficial nr.53 din 23.01.2007, Curtea Constituţională a constatat că prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sunt neconstituţionale.

Plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție poate fi depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Model Proces Verbal de Contraventii

Click to listen highlighted text!