Click to listen highlighted text!

Adresă: Bd. Biruinței, nr. 3, Pantelimon, cod 077145

Site: www.centrulfamilia.ro

Centrul cultural-misionar „Familia” este situat în oraşul Pantelimon, pe vechiul amplasament al Mănăstirii Pantelimon (ridicată în secolul XVIII, sub domnitorul Grigore al II-lea Ghica). Mănăstirea-spital de aici era, la finele anilor 1700, al doilea spital din București după Colțea, tratând bolnavi de ciumă și tifos, și a fost grav afectată de cutremurele din 1802 și 1977.

Aceasta a fost demolată sub comunism, în anii ’80, osemintele domnitorilor Grigore și Alexandru Ghica, ușile sculptate, icoanele și monumentele fiind salvate și trimise către alte biserici. Aici s-a construit, în 1987, un restaurant și complex hotelier exclusivist: Lebăda. Amplasat pe o peninsulă de pe Lacul Pantelimon, Complexul Lebăda. De la începutul anilor 2000, imobilul şi terenul au revenit în proprietatea Patriarhiei Române. Care a construit aici acest centru cu scop multiplu, inaugurat în 2014.

Centrul este amplasat în cadrul Casei „Sfântul Pantelimon” și este destinat activităţilor cultural-educative şi misionare, sprijinirii famiilor aflate în situaţii de dificultate din motive sociale, spirituale şi medicale, al tinerilor cu o înzestrare intelectuală şi spirituală deosebită lipsiţi de posibilităţi materiale sau provenind din familii dezorganizate, precum şi a celor orfani, al vârstnicilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, fără a face discriminare pe motive de pregătire profesională, vârstă, sex, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică sau origine socială.

Mai exact, locul găzduiește invitaţii Patriarhiei, la diferite evenimente. În plus, aici se organizează botezuri, nunți, aniversări și pomeniri. Dar și conferinţe, colocvii, simpozioane și seminarii dedicate promovării dialogului dintre credinţă şi cultură, spiritualitate şi acţiune socială, teologie şi ştiinţă, artă şi educaţie, dar și ajutorării familiei creştine contemporane. În paralel, centrul găzduieşte serbări de sfârşit de an pentru elevi și cursuri de formare continuă pentru cler şi pentru unii mireni misionari ai Bisericii. Capacitatea maximă a locului este de 200 de persoane, curtea interioară are 900 m2 și există 12 camere pentru oaspeți.

 

Click to listen highlighted text!