Pentru școala cu clasele I-VIII nr.1 Pantelimon în anul 2015 am finalizat proiectul Consolidare, reabilitare, extindere Școala cu clasele I-VIII nr. 1, Oraș Pantelimon, Județul Ilfov. În cadrul proiectului au fost realizate lucrările de reabilitare, consolidare și mansardare ale corpului A din str. Mioriței şi la corpul B din Bd. Biruinței.

Acesta a fost un proiect de suflet în acest mandat. Nu știu câte persoane, locuitori ai orașului Panatelimon sau parinții copiilor care învatau în acea școală cunosc faptul că reabilitarea a fost facută inclusiv la structura de rezistență, construcția fiind decopertată pană la zidărie și stâlpii existenti, sistemul electric era atât de vechi încat în numeroase rânduri am avut de-a face cu scurtcircuite și chiar mici incendii ale lămpilor existente. Aș vrea să cunoașteți faptul cășcoala a fost practic reconstruită, nu reabilitată, tot ce s-a putut salva din ea au fost zidurile.

În urma lucrărilor efectuate, condiţiile de funcţionare ale celor 2 corpuri ale Şcolii nr.1 Pantelimon s-au îmbunătăţit: 18 săli de clasă, 3 cabinete cadre didactice, 9 anexe, 1 anexă laborator, 8 laboratoare, 6 grupuri sanitare elevi, 1 grup sanitar cadre didactice, 1 spaţiu curăţenie in Corpul A, situat pe str. Mioriţei, nr.24 A, iar în Corpul B, situat pe str. Biruinţei, nr.70 s-au imbunatatit: 21 săli de clasă, 2 cabinete cadre didactice, 4 anexe, 6 grupuri sanitare elevi, 2 grupuri sanitare cadre didactice, 1 grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, 1 birou. S-au efectuat următoarele: lucrări de consolidare şi mansardare a clădirii existente, lucrări de arhitectură, instalaţii sanitare (chiuvete, closete, conducte), instalaţii termice (calorifere, boiler si conducte cu apa calda) şi instalaţii electrice (lampi noi).

Prin mansardare s-au creat spații pentru cluburile unde activează copiii noștri în activități extrașcolare. Acolo se țin lectiile de șah și cluburile de arte .

Datorită programelor dedicate copiilor în care ne-am implicat, sprijinind din buget local proiecte ce au avut menirea de a ajuta copiii cu risc de abandon școlar și familiile acestora, am reușit ca în ultimii 7 ani rata abandonului școlar să scadă la jumătate.

Din fondurile bugetului local, proiectul Lumea copiilor prin programul Scoala Dupa Scoala, un program prin care copiii din grupul tinta format din elevi cu situatii slabe la invatatura, cu risc de abandon scolar, proveniti din familii monoparentale, ori cu situatii precare, in fiecare zi dupa terminarea cursurilor, timp de 3 ore raman la scoala si isi fac temele ajutati de cadre didactice si primesc si o masa calda. In felul acesta, copiii sunt incurajati sa ramana in scoala, sunt sprijiniti la lectii si beneficiaza si de masa de pranz.

Anul acesta sunt 60 de copii inclusi in acest program. De asemenea, s-a facut si o grupa separata cu 13 copii cu rezultate deosebite la invatatura care sunt sprijiniti in obtinerea rezultatelor remarcabile.

In semestrul I al anului scolar 2014/2015 elevii au beneficiat de rechizite, cadouri de Craciun, o masa festiva organizata cu ocazia carnavalului Stelute de Craciun desfasurat in incinta scolii.

Copiii au primit pe langa alimente, numeroase bunuri materiale constand in articole de imbracaminte, incaltaminte, ghiozdane si rechizite necesare.

Proiectul scoala de vara Recreatia mare, aflat in al șaselea an de implementare s-a derulat in perioada 1iulie – 31 iulie 2015, avand un grup tinta format din elevi care nu au avut rezultate bune la invatatura, din ciclul gimnazial si primar, constituiti in 4 grupe. Fiecare grupa a avut in componenta 2-4 elevi cu rezultate foarte bune la invatatura care i-au ajutat si motivat pe cei inscrisi in acest program. Comparativ cu anul precedent grupul tinta a fost extins la 60 de elevi, iar pentru anul 2016 este bugetat proiectul pentru 120 de copii. Profesorii au lucrat voluntar, incercand sa valorifice timpul copiilor pe timpul verii, avand si programe de recreere.

Rezultatele au fost pe masura asteptarilor astfel incat elevii inclusi in program in proportie de 80% si-au imbunatatit frecventa si situatia scolara. Dupa sesiunea de corigente desfasurata in perioada 1-12 sept promovabilitatea a fost de 100% a celor prezentati.

In 2015 am mai implementat un proiect pentru elevi, proiectul Elevi Performanti, Elevi Premiati, tabara de vara Ciresarii s-a derulat in perioada 17- 24 august, avand un grup tinta de 40 de elevi cu rezultate foarte bune la invatatura , media zece la purtare, rezultate foarte bune la concursuri scolare si olimpiade.

Pentru anul 2016 avem 80 de copii bugetati pentru aceasta tabara.

Din bugetul primariei, a fost organizata si o excursie de 2 zile la Paltinis si Salina Turda de care au beneficiat 60 de copii si 10 cadre didactice.

Proiectul 10 de 10, proiect sustinut exclusiv de primarie, la care participa intre 30-35 de elevi cu 10 medii de nota 10, iar anul trecut au beneficiat de o excursie in Delta Dunarii in luna august, iar in acest an vom organiza o excursie in cadrul programului Scoala altfel, în localitatea Cheia din județul Prahova. În cele 7 zile, elevii au ca obiective vizitarea monumentelor istorice, cum ar fi: Casa memoriala Nicolae Iorga, Man Crasna, Man Suzana, cât și parcurile naturale din zona, vestite pentru peisajele lor frumoase.

La activităţile proiectului au participat elevii care au obinut 10 medii de 10 anuale, la sfârşitul anului şcolar. Rezultatele aşteptate după implementarea proiectului sunt stimularea elevilor scolii si dorinta unui numar cat mai mare de elevi care sa performeze si sa fie inscrisi in astfel de programe, valorificarea potentialului creativ al elevilor prin organizarea de expozitii cu lucrarile si obiectele realizate. Acesti elevi au beneficiat de o tabara in Delta Dunarii in cursul lunii august.

Proiectul Esti Voluntar, Esti Implicat!

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea solidarităţii şi promovarea toleranţei între copii şi tineri în vederea consolidării coeziunii sociale în Uniunea Europeană prin participarea la proiect a tinerilor voluntari Europeni care provin din medii dezavantajate, alături de copii şi tinerii din Ilfov, care provin din diverse medii şi categorii sociale şi apartinand unor grupe de vârstă diferite (între 13-15 ani activitati interne şi 18-22 ani activitati externe).

Au fost organizate activitati nonformale de sport şi educaţie în spaţii deschise şi sesiuni de informare cu privire la un mod sănătos de viaţă.

S-a încurajat un mod nonviolent de joacă între copii şi posiblitatea de a integra copii şi tineri dezavantajaţi în comunitate.

S-au derulat activităţi de dans sportiv, educaţie civică, limbi străine. Metodele utilizate în proiect sunt educaţia non-formală şi comunicarea deschisă între participanţi, prin workshopuri şi dezbateri în plen, care să ofere obţinerea rezultatelor cele mai bune, în vederea realizării unei integrări cât mai bune a tinerilor dezavantajaţi şi dezvoltarea personala a participantilor.

Tinerii participanţi la proiect, au fost informaţi despre VOLUNTARIAT şi care este rolul său la nivel local şi european.

In proiectul POSDRU, Impreuna Dam Sanse Copiilor, primaria a fost co-finantator, iar proiectul a fost implementat in perioada septembrie – decembrie 2015 si care a constat in activitati after-school pentru 96 de copii inclusi in programul scoala dupa scoala, care au fost sprijiniti cu materiale si logistica pentru scoala.

Un alt proiect finantat in totalitate de consiliul local Pantelimon este Viitorul Sunt EU, un program pentru dezvoltarea abilitatilor copiilor prin formarea a cinci cluburi: club de arta mestesugareasca (traditii, impletituri, cusaturi traditionale), club de arta japoneza (origami, ikebana, quilling), club de sport (mini-handbal si mini-fotbal), club de teatru, club de pictura si serigrafie.

Un alt program extrem de necesar in orasul nostru , finantat din fondurile primariei, este programul Arta de a fi Parinte, ce reprezinta o scoala a parintilor. Este vorba despre un program educativ de sprijin pentru copiii aflati in risc de abandon scolar si parintii acestora. Grupul tinta este format din 10 parinti si 10 copii cu care se desfasoara activitati de consiliere pe problematica abandonului scolar, a insuccesului scolar in vederea remedierii acestor probleme. Parintii primesc la sfarsitul fiecarei luni un pachet cu alimente de baza.

In acest an, am inceput demersurile pentru dotarea celor doua corpuri ale scolii gimnaziale cu mobilier scolar nou, modern, urmand ca anul acesta achizitia sa fie finalizata, creand in acest fel un mediu propice de desfasurare a cursurilor.

Ne mandrim cu copiii nostri care participa la concursuri scolare, obtinand locurile I, II, III sau mentiuni la :

– Concursul International de Creatie „Craciunul si Anul Nou in Europa”

– Qulling-fantezie si culoare;

– Concurs national-“Tu esti mama”;

– Concurs National de Creatie-“Sunt copil dar ma implic!”

– Participare Festival International Origami Peace Tree Romania

– Mentiune faza nationala pe regiuni concursul National “Diversitatea , o sansa in plus pentru viitor”

– Concurs national Eurojunior;

– Concurs interjudetean “Locul deseurilor nu e in casa!”;

– Concurs interjudetean de proiecte Ecoalert Locul I

– Concurs National Media Kinder

– Concurs ”Viitorul este Verde”

– Cartea „Calator prin milenii”

– Concursul International “Cu Europa la Joaca-Euroscolarul”

– English my love;

– Concurs national “Scoli pentru un viitor verde”

– Participare „Spring day for Europe”

– Ecofest Junior International Festival;

– Concurs national “Reciclam nu aruncam”;

– Concursul national aEco Fun;

– Concurs national “Toamna mandra harnica si de roade darnica”;

– Concurs International “Magia Toamnei”;

– Concurs national “Vis de copil- Pe aripile Toamnei”;

– Concurs national “In asteptarea Mosului Nicolae”;

– Concurs national “Magia Craciunului”

– Concurs national “Frumusetea operei eminesciene”;

– Concurs interjudetean “Splendoarea primaverii”;

Olimpiade si concursuri scolare: trei mentiuni si premiu special la Olimpiada de Eduatie Tehnologica – Faza nationala;

Premiile II, III si mentiuni la Olimpiada de Limba Romana, Matematica, Educatie Tehnologica, Cultura Civica.

Premii si mentiuni la concursurile: Euclid, Lumna math, Arhimede, etape zonale si judetene.