Click to listen highlighted text!

Grădinița nr.1 Pantelimon a lansat pe 1 martie 2021, proiectul european ERASMUS + KA2 ”Seize The Digital Time” – un parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, proiecte între grădinițe și școli.

Erasmus+ este noul program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului și sportului. Acesta este structurat ȋn trei acțiuni – cheie: ”Mobilitatea persoanelor”, ”Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici” și ”Sprijin pentru reformarea politicilor”. În cadrul acţiunii – cheie 2 se află și parteneriatele strategice pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, proiecte doar între școli. Proiectele de parteneriat strategic în domeniul școlar îşi propun să sprijine dezvoltarea, transferul şi/sau implementarea de practici inovatoare, precum şi implementarea de iniţiative comune cu scopul promovării, cooperării, ȋnvăţării reciproce (peer learning) şi schimbului de experienţă la nivel european, oferă posibilitatea organizațiilor implicate să lucreze la nivel transnațional, împărtășind și confruntând idei, practici sau metode de lucru, producând de asemenea rezultate tangibile.

În contextul mondial în care ne aflăm, având în vedere noutatea învățământului online, ne-am întrebat cum noi, cadrele didactice, copiii și părinții, ne putem adapta mai usor și cum putem crește calitatea învățării și cum ne putem dezvolta competențele în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Este momentul să digitalizăm sistemul educațional și să adaptăm activitățile de învățare în mediul online.

Din dorința de a descoperi practicile altor instituții europene din domeniul educației la distanță, am cunoscut cinci cadre didactice din Europa pe platforma e-twinning cu care aveam ceva în comun: școlile din care provenim au preșcolari și elevi care nu au un acces facil la învățământul online, elevi cu rezultate mai puțin satisfăcătoare la învăţătură și elevi cu CES care întâmpină probleme în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Acestora li s-a adaugăt faptul că există și părinți care întâmpină dificultăți în a-i sprijini pe copii în acest proces de învățare online. Astfel, am identificat nevoile tuturor participanților, născându-se ideea unui proiect care să creasă comunicarea și cooperarea între profesori, copii și părinți cu scopul de a crește calitatea învățării în mediul online.

Având în vedere necesitatea și noutatea în abordarea temei, am prezentat în cadrul consiliilor profesorale ale Grădiniței nr.1 Pantelimon ideea unui parteneriat Erasmus +. Ulterior am gândit proiectul, l-am scris, ne-am ales partenerii și am aplicat în vederea obţinerii unui grant. În luna februarie 2021 am aflat rezultatul evaluării: APROBAT. Grădinița noastră este, așadar, începând cu 1 martie 2021, coordonatoarea proiectului ”SEIZE THE DIGITAL TIME”, nr. de referinţă 2021-1-RO01-KA226-SCH-095618, care se va derula pe parcursul a doi ani. Instituțiile de învățământ implicate sunt din România (coordonator), Turcia, Italia, Cehia și Grecia (parteneri). Acest proiect va reprezenta, pentru fiecare participant o oportunitate de a-și dezvolta abilitățile digitale, creativitatea și motivația în procesul de educație la distanță, lucru care va conduce la creșterea calității învățării. Prin intermediul acestui proiect vom pune accent pe creșterea motivației grupurilor defavorizate de a participa la educația online, de a beneficia de o educație de calitate superioară.

,,Profesorii se vor familiariza cu sisteme educaționale europene, metode inovatoare de predare online cu ajutorul întâlnirilor de proiect transnaționale, vor face schimb de idei. Totodată,  își vor îmbunăţăți competenţele de exprimare în limba engleză și competenţele TIC, li se va dezvolta sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și vor intra în contact cu diferite culturi și moduri de gândire. Ne așteptăm ca personalul grădiniței să devină mai interesat de parteneriatul European, de participarea și initierea altor proiecte europene.” ne-a declarat prof. Ionescu Ramona, coordonatorul proiectului ”SEIZE THE DIGITAL TIME”.

Proiect european la Grădinița nr.1 Pantelimon ”SEIZE THE DIGITAL TIME”, nr. de referinţă 2021-1-RO01-KA226-SCH-095618 – 2021-2023. Cadrele didactice care fac parte din echipa României sunt: prof. Liscan Mariana (director), prof. Ionescu Ramona (responsabilul proiectului, coordonator), prof. Dumitrescu Aurelia, prof. Barbu Georgeta, prof. Bantaș Maria, prof. Rusu Alexandra, prof. Enache Silvia.

Prof. Mariana Liscan – director

Prof. Ionescu Ramona – coordonator proiect

Prof. Dumitrescu Aurelia

 

Nu exista comentarii.

Spune-ne parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Click to listen highlighted text!